fbpx
všetky referencie
Kancelárie

Výskumný ústav zváračský – Ministerstvo spravodlivosti

Bratislava
  • Architektúra

O projekte

Hoci budova Výskumného ústavu zváračského na Račianskej ulici patrí medzi historické stavby, dlhé roky pôsobila zanedbane. Rok 2018 však odštartoval plány na jej rekonštrukciu, ktorej dôvodom je zmena  účelu budovy – dnes v priestoroch zrekonštruovaného ústavu sídli Ministerstvo spravodlivosti. Našim cieľom bolo pri celom procese zachovať podstatu tejto historicky cennej stavby.

architektura-rekonstrukcia-atrios-a3architekti

Foto N – Tomáš Benedikovič

 

Cieľom rekonštrukcie bolo zachovať pôvodný architektonický odkaz

Budova zváračského ústavy nesie historický odkaz svetovo významného odborníka na zváranie Jozefa Čabelku. Cieľom rekonštrukcie tento odkaz zachovať, preto sme počas celého procesu úzko spolupracovali nielen s investorom ale aj so synom pôvodného architekta pánom Kuzmom mladším. Našou snahou bolo nájsť riešenie, ktoré umožní zachovať všetko cenné a dodať budove nový život. Pri kompletnej rekonštrukcii budovy bolo samozrejme prioritné ponechať pôvodný odkaz architekta a zároveň zachovať zaujímavé artefakty, materiálové riešenia aj hodnotné mementá doby. Druhou stránkou rekonštrukcie sú dnešné teplo-technické a všetky ostatné štandardy. V konečnom dôsledky sme do pôvodného architektonického diela chceli zasiahnuť čo najmenej.

ministarestvo-spravodlivosti

Foto N – Tomáš Benedikovič

 

Rekonštrukcia na dve etapy: interiér a fasáda

Pôvodná budova bola postavená v rozmedzí rokov 1953 – 1956, a teda štandardy, ktoré platili vtedy sú dnes už minulosťou. Komplexná rekonštrukcia VUZ si vyžadovala najmä ohľad na technické štandardy. Celý proces sme teda rozdelili na dve časti – samostatne zrekonštruovať interiér a špeciálnu pozornosť venovať fasáde. V rámci fasády sa jednalo o zateplenie objektu aj strešného plášťu a z architektonického pohľadu zachovať jej pôvodný vzhľad. Aby sme sa čo najvernejšie prispôsobili pôvodnej brizolitovej omietky, v rámci rekonštrukcie sme zvolili hrubozrnný variant omietky.

V rámci rekonštrukcie interiéru bolo prioritou zachovať hodnotné veci, konkrétne stredný trakt – vstupný foyer cez dve podlažia a Čabelkova zasadačka na druhom podlaží. Napriek tomu, že si celý proces vyžadoval mnoho nečakaných zásahov,  konečnom dôsledku sa nám podarilo dostať späť pôvodné rákosovo-omietkové profilované stropy, ktoré sú na nerozoznanie od pôvodných. Ďalším cieľom bolo rozčleniť interiér podľa požiadaviek Ministerstva. Interiér tak tvorí vyše 400 kancelárií vo vysokom štandarde s riadenou vzduchotechnikou a otváranými oknami.