fbpx
všetky referencie
Ostatné projekty

Architektonická súťaž – Snežienka

Bratislava
  • Architektúra

O projekte

Mestská časť Bratislava-Nové Mesto vyhlásila v októbri 2019 ideovú urbanisticko-architektonickú súťaž na návrh najvhodnejšieho riešenia oživenia bývalej výletnej reštaurácie Snežienka a jej bezprostredného zázemia v rekreačnej lokalite Železná studnička, vrátane napojenia na údolnú stanicu lanovky na Kamzík.

snezienka-sutaz-architektura

Snežienka rešpektuje pôvodný objekt

Samotná stavba je súčasťou významného krajinného prostredia. Preto sme sa našim návrhom snažili o minimálny zásah do prostredia tak, aby svojou prevádzkou nijako nenarúšal okolie a zároveň priniesol územiu pridanú hodnotu. Okrem atraktívnej architektúry sme implementovali aj využiteľné funkcie ako multifunkčné sály, gastro prevádzky a požičovňu bicyklov pre návštevníkov a turistov. Výhodou návrhu je variabilita jednotlivých prevádzok, ktoré vedia v prípade potreby fungovať nezávisle. Hmote dominuje kubus multifunkčnej sály, ktorý je plynule napojený na reštauráciu a odľahčuje sa smerom k lanovke, kde vzniká pobytová terasa so sedením.

studia-snezienka-bocny-pohlad

Dôraz na prírodné materiály

V exteriéri aj interiéri Snežienky využívame ako dominujúci prvok drevo. Vo forme čiastočne exponovaných rámových konštrukcií a vertikalitou prvkov na fasáde dodáva hlavnej hmote objektu ľahkosť. Rámy s osovou vzdialenosťou 2 metre sú doplnené panelmi, ktoré pomocou natáčania v kombinácii s reflexnými a pohyblivými plochami zabezpečujú rôzne svetelné a vizuálne podmienky pre viacúčelovú sálu. Tieto otočné panely regulujú tepelné straty/zisky v rôznych častiach dňa a obdobiach roka.

Severný pohľad architektonickej štúdie Snežienky.

Multifunkčná sála, reštaurácia, kaviareň a aj bezbariérový pohyb

Ústredným prvkom návrhu je multifunkčná sála nachádzajúca sa na 1NP, prístupná z lobby priestoru. Sála s voľnou výškou dvoch podlaží s kapacitou cca 90 osôb, vytvára možnosti pre rôzne voľnočasové, športové podujatia či spoločenské udalosti. Na úrovni 2NP je v rámci návrhu implementovaný aj druhý menší priestor, ktorý slúži na vzdelávacie aktivity, coworking, a menšie prednášky.

snezienka-architektonicky-navrh-atrios

Hlavnou funkciou objektu je reštaurácia, prevádzkovo usporiadaná do dvoch podlaží. Oproti pôvodnej sme ju zmenšili, čím vznikol priestor pre ďalšie funkcie, a tak sa zvýšila celková využiteľnosť samotného objektu. Reštaurácia je prístupná z lobby a má aj priamy východ na vonkajšiu terasu, kde si ľudia v lete môžu vychutnať vonkajšie prostredie a čerstvý vzduch.

Hneď pri výstupe z lanovky sa návštevníkom otvára exteriérová terasa kaviarne/bistra, ktorá má slúžiť najmä v letnom období. Kaviareň má byť prevádzkovaná nezávisle od reštaurácie. Keďže je lokalita Železnej studničky vyhľadávaným miestom pre cyklistov a turistov, pre návštevníkov Snežienky sme navrhli aj požičovňu športových potrieb.

celny-pohlad-snezienka-architektura

Architektonická štúdia objektu Snežienka je dielom tímu našich architektov – Ing. arch. Pavol Čechvala, Ing. arch. Ivana Jablonská, Ing. arch. Oskar Mészár, Ing. arch. Matúš Slamka, Ing. arch. Radka Slaná. Pozrite si aj iné štúdie, ktoré vznikli v našom ateliéri.